Navigácia

  • Bližšie k ľudským právam

    Bližšie k ľudským právam

    Foto vo fotoalbume.

    Ľudskoprávny projekt, ktorý má v našej škole dlhoročnú tradíciu, sa úspešne podarilo zorganizovať aj v tomto školskom roku. Atmosféra bola príjemná, príspevky žiakov výborné. Podnetná a demokratická diskusia ukázala, že záujem žiakov o túto problematiku rastie a nie je im ľahostajné, čo sa okolo nich deje v oblasti ľudských práv.  Pojem ľudské práva je v našom ponímaní veľmi univerzálny – zahŕňa všetko, čo by mal človek dodržiavať, rešpektovať, o čo by sa mal snažiť, aby bol život krajším, lepším, aby mal zmysel a mohol na tejto planéte pokračovať. Kľúčovými  témami v tomto školskom roku boli právo na život, sloboda jednotlivca, spravodlivosť, ľudská dôstojnosť, česť a zachovanie dobrého mena, ochrana spotrebiteľa, ochrana súkromia, vierovyznanie, právo na informácie, rodina a manželstvo, životné prostredie a vojny vo svete.

     

    Do projektu sa zapojili žiaci zo všetkých tried osemročného gymnázia a žiaci zo šiestich tried štvorročného gymnázia. Účasť a kvalita príspevkov boli výnimočné, preto sa v tomto školskom roku stretneme ešte raz, aby prezentácie a diskusia mohli pokračovať.

    Všetkým zúčastneným ďakujeme a veríme, že spoločne strávený čas ich obohatil.

    Mgr.Roman Sakala

  • Nová forma úhrady stravy

    Nová forma úhrady stravy

    Oznam

    Zmena formy platby za stravu.

    Dňa 22.11.2023 deťom a ostatným stravníkom rozdáme namiesto šekov podklady – platobné údaje k úhrade stravy na mesiac december 2023. V podkladoch budú uvedené všetky informácie potrebné k následnej úhrade -  číslo účtu, VS, suma na úhradu. Poštové poukážky od decembra 2023 nebudeme stravníkom rozdávať. Kto uprednostňuje platbu poštovou poukážku, musí si ju vyzdvihnúť a vyplniť na pošte podľa platobných údajov, ktoré obdrží.  

    Ved. ŠJ

    Mgr. Leona Kováčová

  • ZELENÁ TRIEDA (grantový projekt ŽSK "Podaj mi ruku")

    ZELENÁ TRIEDA (grantový projekt ŽSK "Podaj mi ruku")

    Foto vo Fotoalbume

    V minulom školskom roku naša škola realizovala projekt z grantového programu odboru školstva a športu ŽSK s názvom "Podaj mi ruku". Uspeli sme s naším projektom s názvom Zelená trieda.

    Medzi výrazné prínosy projektu, ktoré ocenili pedagógovia aj žiaci, patrí možnosť realizovať vyučovacie hodiny mimo budovu školy, čo sa premietlo do zlepšenia klímy v triede, žiaci sa cítia oddýchnuto. Sú menej stresovaní, pretože nie sú v klasickej triede, podávajú lepšie výkony, poprípade sa intenzívnejšie zapájajú do aktivít, ktoré zadal učiteľ, alebo medzi sebou, keď pracujú v skupinách.

    V mesiacoch máj a jún 2023 žiaci využívali daný priestor aj ako čitáreň, alebo v príjemnom prostredí strávili svoje voľné hodiny. Priestor ponúka nové možnosti, žiaci zostávajú v areáli školy, kde zmysluplne strávia svoj čas.

  • Festival vedy a techniky - Krajské kolo

    Festival vedy a techniky - Krajské kolo

    Foto vo Fotoalbume

    Dňa 20.10.2023 sa v Žiline konalo krajské kolo prehliadky projektov Festivalu vedy a techniky. Našu školu reprezentovali dievčatá zo sekundy - Tamarka Hujová, Klárka Huláková, Nelka  Štefániková, Natálka Gužíková, Sofi Zacharovská a Eliška Mišutková (konzultantka projektov Mgr. Renáta Kotúčková - triedna učiteľka). Dievčatá zodpovedne prezentovali svoje vedecké projekty a obstáli vo veľkej konkurencii. Súťažili v jednej kategórii aj so stredoškolákmi. Získali veľa cenných skúseností, nadviazali priateľstvá a stretli aj "osobnosti" spomedzi študentov, ktorí reprezentovali Slovensko aj v zahraničí. Spomedzi 30 súťažných projektov sa projekt Elišky Mišutkovej a Sofie Zacharovskej - Čo prospieva citrónom? prebojoval ako náhradný na celoslovenske kolo. Tak kto vie? :-)

    Ďakujeme za reprezentáciu, dievčatá!

  • Baroková nádhera v zámku Schloss Hof a famózna čokoláda

    Baroková nádhera v zámku Schloss Hof a famózna čokoláda

    Foto vo Fotoalbume

       Je známe, že Mária Terézia nedovolila svojim deťom jesť sladkosti, najmä čokoládu. Dovolila im ju jedine vtedy, keď boli choré. Našťastie, my sme si mohli dovoliť jesť čokoládu, koľko sme len chceli.

        Jedného októbrového dňa sme sa vybrali na exkurziu do Rakúska. Celý deň  nás sprevádzalo slnko a blankytná obloha. Ako prvé sme navštívili zámok Schloss Hof s nádhernými záhradami a barokovou výzdobou. Obdivovali sme honosné komnaty a vďaka nim sme sa preniesli o pár storočí späť. Dozvedeli sme sa  podstatné informácie, ale aj rôzne pikošky z kráľovského dvora. Dokonca sme videli originálne artefakty, ako napríklad šaty, šálky alebo obrazy. Keď sme prešli celý zámok, vrátane originálnej kaplnky, preskúmali sme záhrady, blúdili v bludisku a hľadali zvedavých svišťov a bielych oslíkov.

                    Neskôr sme sa autobusom presunuli do malebnej obce Kittsee. Naše kroky smerovali do čokoládovne, kde  sme si pozreli krátky film o výrobe čokolády a rodine, ktorá firmu vlastní. Vo vnútri sme naživo videli ako vyrábajú čokoládu. Avšak tá najlepšia časť ešte len prišla. Nasmerovali nás na miesto, kam sme sa všetci len hrnuli. Cieľom každého jedného z nás bolo kúpiť tú najlepšiu čokoládu, akú sme len v obchode našli.

                    Následne sme sa všetci, s plnými taškami čokolád, presunuli na krátku zastávku do Bratislavy, odkiaľ sme cestovali domov. Exkurzia bola veľmi príjemná aj záživná. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií, overili si naše vedomosti, a zároveň dobre nakúpili.

       „Keď dôjde k čokoláde, vzdor je zbytočný,“ tak povedala Regina Brettová. Ťažko povedať, možno keby Mária Terézia poznala tento fakt, predsa len by kúsok čokolády ponúkla deťom aj vtedy, keď neboli choré.

  • 22. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul Školský parlament

  • Šachový turnaj - jesenné kolo

    Šachový turnaj - jesenné kolo

    Foto je vo Fotoalbume

    Dňa 3.10.2023 sa konalo jesenné kolo Šachového turnaja. Organizácie sa opäť bravúrne zhostila trieda SEKUNDA spolu Mgr. Kotúčkovou. Súťažili spolu proti sebe všetky vekové kategórie a veru sa nedali zahanbiť ani naši najmladší a porážali svojich starších spolužiakov. 

    1.miesto - Matej Bielik (septíma)

    2.miesto - Michal Bazala (kvarta)

    3.miesto - Pavol Bazala (sekunda)

    4.miesto - Jakub Sedlák (kvarta)

    5.miesto - Šimon Gaňa (sekunda)

    6.miesto - Júlia Valachová (I.A)

    Gratulujeme a tešíme sa na letné kolo.

  • Európsky deň jazykov spestril naše vyučovanie

    Európsky deň jazykov spestril naše vyučovanie

    Dňa 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je upozorniť na dôležitosť štúdia jazykov, interkultúrne porozumenie i celoživotné vzdelávanie.

    Aj naša škola sa v týždni od 25.septembra do 29.septembra zapojila pod taktovkou vyučujúcich predmetovej komisie cudzích jazykov do celoeurópskej siete aktivít organizovaných počas septembra. Vyučovanie sme si spestrili besedami, krátkymi filmovými  vstupmi, kvízmi a zábavnými aktivitami. Pre žiakov prímy až kvarty sme zorganizovali intenzívny kurz angličtiny s lektorom pod názvom Anglický týždeň. V spoznávaní  jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy pokračujeme 5.októbra, kedy zamierime na exkurziu do Rakúska a precvičíme si aj nemecký jazyk.

     

  • 2. 10. 2023

    Aktualizovali sme modul Rodičovské združenie

  • "English Week Europe"

    "English Week Europe"

    Forto vo Fotoalbume

    Aj v tomto školskom roku mali naši žiaci možnosť absolvovať týždenný polointenzívny kurz anglického jazyka „English Week Europe“ pod vedením lektora. V týždni od 25. do 29. septembra 2023 Mr. Ray Sikorski viedol dva kurzy určené žiakom prímy, sekundy, tercie a kvarty.

    Naši študenti si rôznymi zábavnými, kreatívnymi aktivitami a hrami precvičili a prehĺbili svoju angličtinu. Veríme, že vďaka kurzu získali sebadôveru v komunikácii, aj pozitívne posilnili svoj postoj a chuť do ďalšieho štúdia anglického jazyku. Za sprostredkovanie lektora patrí poďakovanie Mgr. Adele Gumančíkovej.

    Už teraz sa tešíme, že si príležitosť porozprávať sa anglicky s lektorom zopakujeme aj budúci rok.

  • Noc výskumníkov v Žiline

    Noc výskumníkov v Žiline

    Foto vo Fotoalbume.

    Dňa 29.9.2023 sa triedy sekunda, tercia a kvarta, spolu so svojimi triednymi učiteľmi, zúčastnili celoslovenského podujatia Noc výskumníkov v obchodnom centre Mirage v Žiline. Podujatie žiakom ponúklo jedinečnú príležitosť spoznať prácu slovenských výskumníkov, vedcov a inovátorov. Videli zaujímavé interaktívne prezentácie, workshopy a vedecké aktivity. 

    Ďakujeme za organizáciu p.Mgr.Veronike Behríkovej.

     

  • KABU I.B

    K jednej z najobľúbenejších tradičných akcií žiakov z našej školy určite patrí každoročné KABU (Imatrikulácie). Imatrikulácie žiakov I.B sa uskutočnili 13.9.2023 v školskej telocvični. Niesli sa v štýle hier a súťaží. Ich tváre zdobilo umenie študentov III.B.

    Hlavným cieľom bolo zjednotiť kolektív a vytvoriť nové priateľstvá. Programom sprevádzali šarmantné moderátorky, ktoré ich za úspech odmenili sladkou odmenou a za neúspech máličko nepríjemným "trestom".Žiaci si akciu veľmi užili a nepochybne sa im vryla do pamäti. 

    Na záver sme prvákov privítali medzi sebou a popriali im veľa šťastia a úspechov v nasledujúcich štyroch rokoch, ktoré ich čakajú.

    Kolektív III.B triedy

  • KABU I.A

    Do fotogalérie bol pridaný nový album KABU I.A (kabovala III.A).

  • 25. 9. 2023

    Aktualizovali sme modul Výchovné poradenstvo

  • Európska noc výskumníkov

    Európska noc výskumníkov

    Dňa 14.9.2023 sa triedy SEKUNDA a SEPTÍMA spolu so svojimi triednymi učiteľkami Mgr.Kotúčkovou a Mgr.Behríkovou pripojili k celoslovenskej akcii Európska noc výskumníkov. Z plánovaniej aktivity Vyčisti svoju rieku, pre zlé počasie, bola napokon ďalšia plánovaná aktivita Vedecký kuriér- ZOONIVERSE. Vďaka Vedeckému kuriérovi mali žiaci možnosť participovať na vedeckom výskume. Cieľom projektu ZOONIVERSE - Penguin watch, ktorý prebieha prostredníctvom online platformy, je pomôcť vedcom získať cenné údaje o počte, výskyte, návykoch a zdravotnom stave tučniakov. Získané informácie umožnia vedcom lepšie pochopiť účinky klimatických zmien, rybolovu alebo ľudského vplyvu v prostredí Antarktídy. Naši žiaci sa tak online pripojili na webkamery, umiestnené na Antarktíde a priamo sa zúčastnili sčítania počtu hniezd, vajec a dospelých jedincov tučniakov. Pripojili aj svoj komentár z výskumu v anglickom jazyku. Na naše príjemné prekvapenie hneď na ďalší deň prišli na všetky komentáre spätné odozvy s poďakovaním od výskumníkov na Antarktíde.

    Už teraz sa všetci tešia na ďalšie aktivity, ktoré nás ešte v rámci projektu Európska noc výskumníkov čakajú.

  • ! OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE !

    ! OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE !

    Mesto Bytča oznamuje, že Školská jedáleň, Eliáša Lániho 261/7, Bytča, nebude v prevádzke od 4.9.2023 do 6.9.2023 z technických príčin – (rekonštrukcia – prístavba ŠJ, odstávka el. energie). Mesto Bytča v uvedenom čase nie je schopné zabezpečiť prípravu stravy pre stravníkov Základnej školy, Eliáša Lániho 261/7, Bytča a Gymnázia, Štefánikova 219/4, 014 44 Bytča.

    Od 7.9.2023 do 14.9.2023 bude Školská jedáleň vzhľadom na rekonštrukciu pripravovať tzv. „suchú“ stravu vo forme obložených bagiet a pod. pre stravníkov Základnej školy, Eliáša Lániho 261/7, Bytča a Gymnázia, Štefánikova 219/4, 014 44 Bytča.

    Od 18.9.2023 už bude školská jedáleň  zabezpečovať  prípravu teplých, varených pokrmov pre stravníkov Základnej školy, Eliáša Lániho 261/7, Bytča a Gymnázia, Štefánikova 219/4, 014 44 Bytča.

    Za porozumenie ďakujeme.

  • Úprimnú sústrasť...

    S ľútosťou oznamujeme, že  svoju životnú púť v týchto dňoch ukončila naša dlhoročná kolegyňa, priateľka a vynikajúca učiteľka pani Janka Kovárová. Česť jej pamiatke.

  • Nezabudneme...

    Gymnázium v Bytči vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a známym nášho žiaka, ktorý tragicky zahynul. Jakubko, nezabudneme...

  • Úradné hodiny počas letných prázdnin

    Úradné hodiny počas letných prázdnin

      1.júl 2023 – 21.júl 2023

             7.august – 25.august 2023

           30. august – 31.august 2023

     

       PO, STR, PI:   10.00 - 12.00

    Kontakt: 041/5523589

    Príjemné leto prajeme.

  • Oznam školskej jedálne

    Oznam školskej jedálne

    Oznamujeme rodičom novoprijatých študentov na Gymnázium v Bytči od 01.09.2023 a tým, ktorí chcú prihlásiť svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni, že musia urobiť nasledovné :
    zaplatiť stravné na bankový účet : SK87 0200 0000 0000 4423 8432
    do poznámky napísať meno stravníka, triedu: príma/prvý ročník

    Na základe nových finančných pásiem schválených MŠVVaŠ SR a schváleného VZN Mesta Bytča č. 5 / 2023 z 23.06.2023 platného s účinnosťou od 01.09.2023 bude naša školská jedáleň zaradená do II. finančného stupňa - pásma A. Od tohto dátumu budú platiť nasledujúce ceny :

    príma – kvarta : 1,70€/obed
    kvinta – oktáva : 1,90€/obed
    1. – 4. roč. gym. : 1,90€/obed

    Predpis na september 2023 :
    príma – kvarta : 18 x 1,70 = 30,60€
    kvinta – oktáva : 18 x 1,90 = 34,20€
    1. – 4. roč. gym. : 18 x 1,90 = 34,20€

    Zákonným zástupcom žiakov prímy bude prostredníctvom správy v EduPage zaslaná aktuálna informácia ohľadne dotácií na obed. 

    Informácie : 0944 100 883, 041 553 39 79 (školská jedáleň)

    Pozn.: Čipy na stravu žiaci obdržia od pani zástupkyne v prvý školský deň (6,50 eur).

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Štefánikova 219/4
  • 0948665611 (v neodkladných prípadoch riaditeľka školy)

Fotogaléria